Τι είναι τα Χανιά?

χανιά, χανιώτικα, κρήτη, κρητικά, κρητικός, σούδα, κρητικό πέλαγος, χανιά
Θα πιεις τις ρακές σου (κερασμένες) στα Σφακιά, το Μάλεμε και τον Αλικιανό ή πάλι, μπορεί και να προτιμήσεις "μαργαρίτες" "μπέρμπον" και "μπλάντυ Μαίρη" στα μοντέρνα club της πόλης. Θα χορέψεις πεντοζάλι με τους ήχους της λύρας και του λαούτου ή χιπ-χοπ με τον Έμινεμ σε δυνατό στερεοφωνικό. Στο Κολυμπάρι, τους Αγίους Αποστόλους, τη Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, στις Καλύβες, το Σταυρό και τον Καλαθά, θα κολυμπήσεις σε νερά τόσο καθάρια και δροσερά,που θα ξαναγεννήσουν το κορμί σου και θα ξαναβαφτίσουν την ψυχή σου. Περνώντας το Φαράγγι της Σαμαριάς θα νιώσεις πόσο μικρός είναι ο Άνθρωπος κι όταν ανεβείς στον Ομαλό ίσως μπορέσεις να μιλήσεις στο Θεό.
Σε κάθε σου βήμα θα συναντάς ήρωες! Ήρωες από κάθε εποχή, ατρόμητους πολεμιστές που εδώ και αιώνες χύνουν το αίμα τους για την αγάπη αυτής της γης και της λευτεριάς. Χαράματα στο Φραγκοκάστελλο θα τους δεις μονιασμένους -έστω κι αν κάποτε αλληλοσφάχτηκαν- να γλεντάνε την αιωνιότητά τους, έχοντας πλεόν γνώση της ματαιότητας των εφήμερων πραγμάτων.

Κάθε σου βόλτα στα Χανιά θα είναι κι ένα ταξίδι στο χρόνο -αν και όχι με κάποια σειρά- αφού εδώ οι ιστορικές περίοδοι είναι παρούσες, ακμαίες κι ολοζώντανες σε κάθε πέτρα, σε κάθε τοίχο, σε κάθε δέντρο ή βότσαλο. Εδώ είναι ο κήπος που έφτιαξε ο Ρεούφ Πασάς, παρέκει τα Βενετσιάνικα Νεώρια κι από την άλλη ο Τοπανάς με τα Ενετικά αρχοντικά, το κάστρο του Φιρκά κι ο Φάρος (τόσο κοντά μα τόσο μακριά!), το μοναστήρι των Δομινικανών που το κάνανε τζαμί οι Οθωμανοί, Βυζαντινές εκκλησιές κι αρχαία ερείπια, κρυσφύγετα επαναστατών και άντρα πειρατών... Τα πάντα έχουν να σου πουν μια ιστορία κι ένα τραγούδι, άκου!
Άκου... μύρισ' η θάλασσα.... ή μήπως είναι ο κάμπος με τις λεμονιές? Ίσως τα σκαλτσούνια που ψήνει η κυρά-Λένγκω ή το καινούργιο βαρέλι κοκκινέλι που άνοιξε ο κυρ-Θέμης. Μπορεί να 'ναι το λιβάνι απ'την εκκλησιά ή το μπαρούτι απ'τις μπαλωθιές σε κάποιο γλέντι. Στα Χανιά θ'ακούσεις τόσες μυρωδιές - όσες και ιστορίες.

Κρητη, Χανια, Ενετικό Λιμάνι, Διακοπές στην Κρήτη, Διακοπές στα Χανιά
Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τα Χανιά! Τίποτα από ό,τι θα δεις, θ'ακούσεις ή θ'αγγίξεις δεν είναι τα Χανιά. Δεν είναι οι αισθήσεις αλλά... οι παραισθήσεις! Είναι ό,τι έψαχνες και ποτέ δεν βρήκες. Είναι ό,τι πίστεψες. Είναι αυτό που ξέρεις πως υπάρχει, σ'ακολουθεί  αλλά μόλις γυρνάς το κεφάλι σου έχει χαθεί. Ό,τι οδηγεί τα βήματά σου αλλά ποτέ δεν το προλαβαίνεις. Το παραμύθι σου και η αλήθεια σου. Ό,τι είπες κάποτε πως δεν υπάρχει. Είναι αυτός ο φίλος που σου λέει πάντα την αλήθεια όσο κι αν πονά, μα στα δύσκολα σου τραγουδά. Ο ανεκπλήρωτος έρωτάς σου.
Αν θες να έρθεις εδώ απλά για "διακοπές", για "να ξεκουραστείς" ή "να ξεσαλώσεις", άσ'το καλύτερα. Να πας αλλού. Εδώ το μέρος είναι μόνο για προσκυνητές. Γιατί, τα Χανιά δεν είναι ό,τι θα ζήσεις. Είναι ό,τι θα'θελες να ζήσεις...

Κρητη, Χανια, Ενετικό Λιμάνι, Διακοπές στην Κρήτη, Διακοπές στα Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου